This Day in History: 1978-09-19

Na današnji dan, 19. septembra 1978. na Palama je rođen Ognjen Koroman, nekadašnji vezni fudbaler Crvene zvezde i reprezentativac SCG i Srbije.

Svoje prve fudbalske korake napravio u mlađim kategorijama sarajevskog Želјezničara. Sa početkom rata sa porodicom se seli u Beograd i nastavlja u Crvenoj zvezdi gde su ga sledećih šest godina trenirali Toma Milićević, Vladimir Petrović i pokojni Zoran Antonijević. Međutim, kada je napunio osamnaest godina tadašnje rukovodstvo je procenilo da klubu nije potreban i bio je praktično oteran sa Marakane.

Kao talentovan vezni igrač, Koroman započinje svoju karijeru u kragujevačkom Radničkom i subotičkom Spartaku, da bi pravu afirmaciju doživeo u OFK Beogradu koji je imao dobru generaciju sa Kolakovićem, Divićem, Pekovićem, Drageljevićem, Petkovićem, Stevanovićem… Tada je protiv svog bivšeg tima uvek igrao dobro, jednom čak i namestio odlučujući gol za vrednu pobedu. Kao igrač OFK Beograda debitovao i za reprezentaciju SR Jugoslavije.

Karijeru nastavlja u Rusiji u kojoj je proveo pet godina i pružao sjajne partije tako da je dve godine za redom proglašavan najboljim strancem Ruske lige. Bio je i najbolji strelac i fudbaler Dinama iz Moskve u kojem je proveo dve uspešne godine. Odatle odlazi u Krila Sovjetov odakle se, posle dve ipo godine, seli u Terek iz Groznog. Posle tri meseca je usledio poziv Milana Mandarića i zaigrao je u Premier ligi, u ekipi Portsmuta iz istoimenog grada, za kog postiže jedini pogodak u poslednjem kolu protiv Liverpula.

U januarskom prelaznom roku 2007. stiže na pozajmicu u beogradsku Crvenu Zvezdu sa kojom 2007. osvaja „duplu krunu“. U dresu „crveno-belih“ nastupa još dve sezone.

U julu 2009. odlazi na jednogodišnju pozajmicu u korejski Inčon, klub koji je tada vodio nekadašnji selektor Srbije i Crne Gore, Ilija Petković, nakon čega se ponovo vraća u beogradsku Crvenu zvezdu.

U junu 2011. se treći i poslednji put kao igrač, rastao sa Crvenom zvezdom, nakon što je potpisao unosan ugovor s ruskim klubom Krila Sovjetov, u čijem je dresu i završio igračku karijeru.

Za reprezentaciju Jugoslavije, kasnije SCG i na kraju Srbije nastupio na 36 utakmica i postigao jedan pogodak. Bio je jedan od oslonaca reprezentacije Srbije i Crne Gore u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Nemačkoj, ali nakon što iz taktičkih razloga selektora Ilije Petkovića nije bio starter u premijernom meču sa Holandijom (0:1), bio je vidno nezadovoljan. U meču sa Argentinom (0:6) dobija i drugi žuti karton, tako da je propustio meč sa Obalom Slonovače (2:3).

Bio je starter u premijernoj utakmici Srbije protiv Češke (3:1) u Uherskom Hradišču, a poslednji nastup u dresu sa državnim grbom upisao je 22. avgusta 2007. u porazu od Belgije (2:3) u Briselu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2008.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!