This Day in History: 1977-11-30

Huanito dobio flašu u glavu

Na današnji dan, 30. novembra 1977, drugog dana nekadašnjeg velikog državnog praznika, ondašnja Jugoslavija igrala je sa Španijom u Beogradu odlučujuću utakmicu za plasman na Svetsko prvenstvo u Argentini 1978.

Bila nam je neophodna pobeda od najmanje dva gola razlike, dok je „crvenoj furiji“ odgovarao i minimalni poraz.

Španci su došli sa puno straha jer su propustili dva uzastopna svetska prvenstva 1970. i 1974. (izbacila ih Jugoslavija golom Katalinskog u čuvenoj frankfurtskoj majstorici).

Sa 0:0 na poluvremenu naše nade bile su smanjene za 50% ali su potrajale sve do 70. minuta kada je Ruben Kano nekako zahvatio centaršut Kardenonjose na „drugoj stativi“ i savladao Katalinića.

Samo minut kasnije selektor Španije Ladislav Kubala zamenio je Huanita i u igru poslao Santiljanu. Dok je prilazio klupi Huanito je prema publici okreno palac na dole. Ko zna kako sam uhvatio let jedne boce, bačene sa zapadne tribine, ali pratio sam njeno kretanje gotovo sa vrha  „zapada“ do…glave Huanita!

Da proba „milion puta“ autor nikada više ne bi bio tako precizan, ali tada je pogodio… Huanito je pao okrvavljen, stvorila se velika gužve, odnet je na nosilima u svlačionicu, utakmica je nastavljena i završena pobedom Španaca. Mi smo se oprostili od Svetskog prvenstva u Argentgini, Španija je otišla posle 8 godina pauze. Ostala je priča o „bici za Beograd“, kako španski mediji i danas pišu o toj utakmici, i sećanje na „boteljaso“ (od reči „botella“ , flaša na španskom) na glavi nesrećnog Juan Gomeza „Huanita“ koji će 15 godina kasnije, 2. aprila 1992. tragično okončati život u saobraćajnoj nesreći blizu Toleda.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!