This Day in History: 1974-10-28

Na današnji dan, 28. oktobra 1974, u Vranju je rođen Dejan Stefanović, prvi Srbin koji je postao kapiten kluba u Premijer ligi.

Prve fudbalske korake napravio u omladincima vranjanskog Jumka, tada člana treće međurepubličke lige stare Jugoslavije. Nakon fuzije FK Jumko i FK Dinamo u FK Vranje, kratko vreme je bio u novom klubu , da bi na prvoligašku scenu kročio 1992. u dresu beogradske Crvene Zvezde. Šest meseci proveo na pozajmici u beogradskom Radnički JP (1993), a zatim postao standardan prvotimac “crveno-belih”.  U sezoni 1994-95, iako odbrambeni fudbaler, sa 9 prvenstvenih golova jedan od najzaslužnijih za osvajanje “duple krune” – prvenstvo i kup Jugoslavije.

U januaru 1996. odlazi u engleski klub Šefild Venzdi, u paketu sa napadačem Darkom Kovačevićem.  U sezoni 1998-99 je bez obeštećenja napustio “Šefildske Sove” i potpisao za italijansku Peruđu, ali se ubrzo vratio u Srbiju, u OFK Beograd.

Karijera mu je ponovo krenula uzlaznom putanjom nakon prelaska u holandski Vitese, treći klub u sezoni 1999-2000. U tom klubu je proveo četiri sezone i  jedno vreme bio i kapiten ekipe.

Na početku sezone 2003-04, vratio se u Englesku, u redove novog premijerligaša Portsmuta. Transfer je iznosio  £1,85 milona funti. Odmah je prigrabio dres prvotimca i tokom godina pružao sjajne partije u dresu Portsmuta, pa je u sezoni 2004-05 u izboru navijača izabran za fudbalera godine, a već sledeće sezone je oko ruke vezao i kapitensku traku.

Odatle je otišao u Fulam, potom i Norič, da bi 2011. zaigrao za šestoligaša, ekipu Havant.

Za reprezentaciju Jugoslavije i kasnije Srbije i Crne Gore odigrao 23 utakmica. Debitovao je 31. januara 1995. protiv Hong Konga (3:1), a poslednji put je za “plave” nastupio 10. septembra 2003. protiv Italije (1:1) u Beogradu.

Po završetku karijere je ostao da živi sa porodicom u Londonu, gde ima uspešan privatni biznis koji nema veze sa fudbalom.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!