This Day in History: 1973-09-02

Na današnji dan, 2. septembra 1973. u Janji, kraj Bijeljine rođen je Savo Milošević, nekadašnji jugoslovenski fudbaler i reprezentativac.

Afirmisao se u beogradskom Partizanu. U dresu “crno-belih” odigrao je 98 prvoligaških utakmica i postigao čak 65 golova (ukupno 214 utakmica, 183 gola). Dva puta osvojio prvenstvo Jugoslavije (1993,1994) i jednom Kup Jugoslavije (1994). Dva puta golgeter šampionata (1994. – 21 gol, 1995. – 30 golova).

Kao internacionalac igra najpre u Engleskoj. Obukao je dres (transfer vredan 3,5 miliona funti) Aston Vile (1995-1998). Na 90 premijerligaških utakmica postigao je 29 golova. Tri godine u Birmingemu, u plavo-ljubičastom dresu, ostaće mu u pamćenju po tri stvari: naučio je odlično engleski, postigao “evrogol” u finalu Liga kupa 1996. na Vembliju protiv Lidsa i dobio nadimak od tabloida u Engleskoj “miss-a-lot-ević” (parafraza njegovog prezimena: onaj koji mnogo promašuje).

Sledeća stanica je bila španska Saragosa (1998-2000), tim srednjih kvaliteta, pa je izgledalo da se karijera jednog od većih srpskih talenata našla na nizbrdici. Prva sezona u Španiji bila je prilagođavanje ali, već u drugoj je Španija najpre, a potom i cela Evropa, imala prilike da spozna zašto je Milošević važio za fantastično talentovanog igrača. On je na prvih 16 utakmica u Primeri za Saragosu postigao 16 golova i to su verovatno najlepši trenuci u njegovoj karijeri. Mediji su ga opsedali, kolale su priče koji će klub da otkupi njegov ugovor, pominjali su se Real, Barselona, pričalo se o desetinama miliona maraka. Na kraju, završio je u italijanskoj Parmi koja je imala deceniju uspešnih igara u jakoj italijanskoj ligi.

Ako je Parma dala veliki novac za Savine usluge, to se u krajnjem ishodu nije pokazalo kao dobra investicija, jer se on nije snašao u “tvrdom” italijanskom fudbalu, jednostavno ga nije krenulo kako valja, pa je sve više bio na klupi za rezerve nego na terenu. Posle slabe sezone, pozajmljen je najpre jednu sezonu Saragosi, potom Espanjolu i na kraju Celti iz Viga. U Španiji je igrao i bolje i više, ali je karijera bila pred okončanjem i počelo je svođenje računa.

Ipak, poslednje godine u Španiji je proveo u malenoj Osasuni, u kojoj je stekao status heroja jer je “pod stare dane” značajno unapredio igru malog kluba i naročito se isticao golovima i igrom protiv velikih: Reala, Barse i Valensije. U januaru 2011. proglašen je za najboljeg igrača decenije u Osasuni. Milošević je za španski klub igrao tri sezone (od 2004. do 2007.) i na 82 meča postigao je 21 gol.

Poslednju profesionalnu sezonu igrao je u hladnom i dalekom Kazanju, u dresu Rubina, kome je doneo prvu titulu u ruskoj ligi i plasman u Ligi šampiona.

U dresu reprezentacije Jugoslavije, a zatim i Srbije i Crne Gore bio je rekorder po broju nastupa (nadmašio ga Dejan Stanković). Odigrao je 102 utakmice i postigao 37 golova. Debitovao je 1994. protiv Brazila u Porto Alegreu (0:2), a od reprezentacije se oprostio 19. novembra 2008. protiv Bugarske sa dva gola i dva promašena penala!

Nastupao za reprezentaciju Jugoslavije na Svetskim prvenstvima 1998.u Francuskoj i 2006. u Nemačkoj i na Evropskom prvenstvu 2000. u Belgiji i Holandiji, gde je bio najbolji strelac šampionata.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!