This Day in History: 1969-03-14

Na današnji dan, 14. marta 1969. u Zagrebu je preminuo Artur Dubravčić, prvi kapiten i strelac prvog gola za reprezentaciju nekadašnje Kraljevine Jugoslavije.

Kao srednjoškolac u Karlovcu, bio je 1908. jedan od osnivača i prvih igrača ŠK Olimpije, prvog kluba s ovim imenom u našoj zemlji. Tokom prvog svetskog rata preselio se u Zagreb gde je godinama, kao desna polutka, vođa navale ili centarhalf, igrao za HŠK Konkordija – Zagreb, u kojoj je posle aktivnog igranja postao uvažen član uprave kluba.

Igrao je na mestu desne polutke 28. avgusta 1920. protiv Čehoslovačke (0:7) na olimpijskom turniru u Anversu, a 2. septembra 1920. protiv Egipta (2:4) takođe u Anversu (tzv. „utešni turnir“) bio je strelac prvog pogotka za reprezentaciju Jugoslavije (drugi je postigao jedini Beograđanin u timu Jovan – „Joca“ Ružić). To je ujedno bio i jedini pogodak koji je legendarni „Ture“ postigao na devet utakmica za Jugoslaviju.

Na prvih 10 utakmica reprezentacije (1920-1924) devet puta je igrao za naš nacionalni tim i postigao jedan gol, nosivši na svim utakmicama kapitensku traku. Debitovao je na prvoj utakmici reprezentacije, 28. avgusta 1920. u Anversu protiv Čehoslovačke (0:7), kada je naš tim od 13. minuta igrao bez povređenog levog halfa Rudolfa Rupeca – sa 10 igrača, a od nacionalnog tima oprostio se 10. februara 1924. u prijateljskom susretu protiv Austrije (1:4) u Zagrebu. Za gradsku selekciju Zagreba igrao je na 13 utakmica.

Posle završenog aktivnog igranja, kao službenik Socijalnog osiguranja u Zagrebu, bio je podsavezni kapiten Zagreba, fudbalski sudija, sportski novinar zagrebačkih „llustrovanih sportskih novosti“ i dopisnik beogradske „Politike“, kao i vrlo aktivan fudbalski radnik.

Umro je iznenada, samo nekoliko dana pre nego što je na 50-godišnjoj, jubilarnoj skupštini FSJ u Zagrebu, trebalo da primi najveće priznanje fudbalske organizacije Jugoslavije.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!