This Day in History: 1956-12-20

Na današnji dan, 20. decembra 1956. u Obrovcu je rođen Damir Desnica, levo krilo NK Rijeka s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih.

Bio je dobar dribler, brz i lagan na nogama. Odigrao je jednu utakmicu za državnu reprezentaciju, protiv Rumunije, i dao jedan gol. Ali nije po tome bio izuzetan i vredan nezaborava. Ono po čemu ga pamtimo, jeste da je bio gluv. Ili, što bi se ružno i netačno reklo, gluvonem. Desnica nikada nije čuo zviždaljku glavnog sudije ili navijanje s tribina. To da je igra prekinuta, video bi po ponašanju svojih saigrača i bilo mu je svejedno igra li se utakmica kod kuće ili u gostima. Drugima se njegova gluvoća činila kao hendikep, te ga možda i zato nisu češće zvali u reprezentaciju.

U dresu Rijeke dva puta je osvojio Kup maršala Tita (1978, 1979), bio član ekipe koja je završila kao četvrta u prvenstvu, igrao četvrfinale Kupa kupova (1980), što sada mogu da sanjaju svi timovi bivše SFRJ.

Krajem oktobra i početkom novembra 1984. godine, Rijeka se u šesnaestini finala Kupa UEFA namerila na slavni madridski Real. Na Kantridi je bilo 3:1 za Riječane, a u madridskom revanšu Španci su pobedom od 3:0 prošli u osminu finala. Međutim, ta uzvratna utakmica u Madridu, pored domaćinskog suđenja, ostala je upamćena po nezapamćenom isključenju gluvonemog igrača gostiju Damira Desnice.

„U toj uzvratnoj utakmici belgijski sudac Roger Shoeters doslovno nas je uništio isključivši Milenkovića, Tičića i mene. Posebno je bila farsa moje isključenje, zbog mog navodnog prigovora. Šta se ustvari desilo, sudija je svirao prekid, a ja sam nastavio trčati… Kada sam video da svi stoje, izbio sam loptu u aut, a sudija me je isključio uz obrazloženje da sam prigovarao. Nešto nezapamćeno u istoriji fudbala. Samo znam da je tog sudiju UEFA doživotno suspendovala, međutim ostaje žal što nas je Real izbacio, a bili smo bolji…“, otkrio je nakon toga legendarni levokrilni napadač Riječana.

Osim za Rijeku, igrao nekoliko sezona za belgijski KV Kortrijk, a karijeru je završio u NK Pažinka Pažin.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!