This Day in History: 1948-11-22

Na današnji dan. 22. novembra 1948. u Žitištu je rođen Radomir Antić, jedini trener u istoriji koji je vodio Barselonu, Real i Atletiko Madrid.

Igračku karijeru je počeo u Slobodi iz Užica (1967-68), a zatim je prešao u Partizan, u kom je igrao najveći deo svoje karijere (1968-1976).

U leto 1976. Antić je potpisao za Fenerbahče. U tom istanbulskom klubu je proveo dve sezone, pre nego što je prešao u špansku Real Saragosu. 1979. Antić je prešao u Luton Taun u kome je ostao do 1984. U maju 1983. je postigao gol koji je spasio klub od ispadanja iz prve lige, 4 minuta pre završetka poslednje utakmice u prvenstvu protiv Mančester sitija, koji je posle toga ispao iz lige.

Svoj prvi i jedini nastup u dresu reprezentacije Jugoslavije je zabeležio 26. septembra 1973. u Beogradu, na prijateljskom susretu sa reprezentacijom Mađarske (1:1). Antić je tada odigrao svega desetak minuta, nakon što je ušao u igru u 80. minutu umesto povređenog Franja Vladića.

Obavljao dužnost selektora fudbalske reprezentacije Srbije od avgusta 2008. do septembra 2010. Vodio je nacionalni tim na 28 zvaničnih susreta (17 pobeda, 3 remija, 8 poraza). U kvalifikacijama ostvario direktan plasman na Svetsko prvenstvo 2010. u Južnoj Africi, na kome „orlovi“ mimo svih očekivanja nisu prošli u drugi krug.

Zbog sukoba sa tadašnjim predsednikom saveza Tomislavom Karadžićem, posle dve godine i 21 dana na čelu nacionalnog tima Radomir Antić smenjen je jednoglasnom odlukom Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije.

Antić je tužio FSS i dobio odštetu vrednu oko dva miliona evra, zbog nezakonite smene sa selektorske funkcije koju je potom preuzeo Vladimir Petrović Pižon.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!