This Day in History: 1939-12-08

Na današnji dan, 8. decembra 1939. u selu Zli Potok pored Dragaša, rođen je Fahrudin Jusufi, legendarni fudbaler Partizana i reprezentacije Jugoslavije.

Pripadao je čuvenoj generaciji „Partizanovih beba“ sa kojom je osvojio četiri šampionske titule ( tri zaredom 1961, 1962, 1963, a četvrtu 1965). Igrao je u finalu Kupa šampiona Evrope 1966. u Briselu.

Za A reprezentaciju Jugoslavije odigrao 55 utakmica. Debitovao je 21. oktobra 1959. protiv Izraela (2:2) u Tel Avivu, tokom kvalifikacija za Olimpijske igre, dok se od plavog dresa oprostio 3. maja 1967. u pobedi nad Zapadnom Nemačkom (1:0) u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Karijeru je nastavio u Nemačkoj, kao član kluba Eintracht Frankfurt. Pune četiri godine je igrao za ovaj tim, da bi karijeru nastavio igrajući za Germania Wiesbaden a završio u austrijskom klubu FC Dornbirn.

U Beču je završio trenersku školu, a trenersku karijeru je počeo trenirajući Schalke 04, a nastavio u klubovima SG Wattenscheid i Munchen 1860. Godine 1987, Fahrudin Jusufi dolazi na mesto trenera Partizana i odmah donosi prepoznatljiv, nemački stil igre. Ipak, u prvoj sezoni Partizan je završio na drugom mestu i neslavno eliminisan iz Evrope, ali tada su počele da se naziru konture igre koja je plodove trebala da donese u sezoni 1988/89. Partizan je počeo sjajno, u utakmicama protiv Dinama i Hajduka ostvario pobedu i remi, potukao Sarajevo sa 6:1, a zatim i bugarsku Slaviju u Kupu UEFA, dva puta sa po 5:0. Nažalost, tada dolazi do velikih sukoba u upravi kluba, Jusufi je primoran da ode sa mesta trenera, pa će zauvek ostati nepoznanica koliko je mogao da napravi sa tadašnjom ekipom Partizana. Utisak većine navijača je – mnogo.

Preminuo 9. avgusta 2019. u Beogradu.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!