This Day in History: 1932-02-05

Na današnji dan, 5. februara 1932. u Novom Sadu je rođen Dobrosav Krstić, jedan od najistaknutijih igrača koji su nosili crveno-beli dres novosadske Vojvodine.

Odrastao je u Salajki i prve fudbalske korake je naučio u Slaviji, vrlo brzo se istakao dobrim partijama, pa je 1950. obukao dres Vojvodine. Bio je prava radilica na terenu, fudbaler koji je za tadašnje vreme pretrčao mnogo više nego ostali. Po sadašnjim kriterijumima igrao je zadnjeg veznog igrača, ali se dobro snalazio i na ostalim pozicijama, pa je često igrao i krilo i centarfora.

“Kamila”, kako su ga zvali zbog specifičnog načina trčanja, odigrao je 440 utakmica u dresu Vojvodine i postigao 89 golova. Čak 12 godina (1950-1962) sa ponosom je nosio crveno – beli dres, a potom je još tri godine igrao za francuski Sošo. Bio je član prve zlatne generacije fudbalera Vojvodine, igrao je u društvu Vereša, Roganovića, Svinjarevića, Sentina, Boškova, Milovanova, Nikolića, Rajkova, Ivoša, Veselinovića, Bene, Radomira Krstića…

Half liniju u sastavu Dobrosav Krstić – Sima Milovanov – Vujadin Boškov dugo su smatrali najboljom u Jugoslaviji. Dobre igre preporučile su ga i selektorima, 32 puta je nosio plavi dres reprezentacije Jugoslavije, bio je stožer u generaciji koja je u Melburnu 1956. godine osvojila srebrnu olimpijsku medalju, dok je 1957. proglašen za najboljeg sportistu AP Vojvodine.

Pored fudbala nije zapostavio školu, stekao je diplomu Više pedagoške škole. Sve je u njegovom životu teklo nekako tiho, čak ga ni sudije na terenu nisu kažnjavale, njegovo ime nije bilo zapisano ni u jednoj u sudskoj beležnici. Posle završetka karijere ostao je blizak sportskim krugovima, ali se nije aktivno uključio u rad kluba, već je radio za francuski “Pežo”.

Kao što je i živeo, Dobrosav Krstić je otišao na drugi svet tiho, 3. maja 2015. godine, a ostao je u sećanju ljubitelja fudbala kao igrač najviše međunarodne klase, a poznanicima i prijateljima kao divan i dobrodušan čovek koga su svi voleli.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!