This Day in History: 1907-09-09

Na današnji dan, 9. septembra 1907. godine u Beogradu je rođen Blagoje „Moša“ Marjanović, najbolji i najpopularniji fudbaler na ovim prostorima između dva rata i jedan od najboljih strelaca u istoriji reprezentacije Jugoslavije.

On je bio preteča kasnijim asovima poput Rajka Mitića, Miloša Milutinovića, Milana Galića, Milutina Šoškića, Bore Kostića, Dragoslava Šekularca, Dragana Džajića i ostalih, ali je ostao upamćen kao najslavniji umetnik sa loptom u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji.

Fudbal je počeo da igra u podmlatku Jugoslavije, a punu afirmaciju je stekao u BSK-u, u čijem dresu je postao petostruki šampion države i tri puta najbolji strelac lige.

U dresu sa državnim grbom odigrao je 58 utakmica i postigao 37 pogodaka. Debitovao je 15. maja 1927. godine protiv Bugarske, a oprostio se od državnog tima 3. aprila 1938. protiv Poljske.

Bio je učesnik i strelac na prvom Svetskom prvenstvu 1930. u Urugvaju i jedan od prvih naših fudbalera koji su za igranje u klubu primali novac, pa moćemo reči da je bio jedan od prvih profesionalaca.

Nakon igračke karijere počeo je da se bavi trenerskim poslom, u čemu ga je prekinuo Drugi svetski rat, tokom koga je kao vozač Jugoslovenske kraljevske vojske bio u zarobljeništvu u Nemačkoj.

Po oslobođenju je nastavio da radi kao trener i najveće uspehe postigao je 1953. i 1955. godine, kada je sa BSK-om osvajao državni kup, odnosno tadašnji Kup Maršala Tita, i bio vicešampion Jugoslavije 1955.

Radio je zatim u Italiji – u Torinu i Kataniji, da bi 1961. u svojoj 55. godini doživeo težak moždani udar ostavši trajni invalid izgubivši moć govora, što je označilo kraj njegove trenerske karijere. Ipak, nastavio je da se bori, odlazi na stadion i šeta se Beogradom i naredne dve decenije.

Preminuo je 1. oktobra 1984. godine u svom rodnom gradu, gde je i sahranjen u porodičnoj grobnici na Novom groblju. Danas jedna ulica na Novom Beogradu i spomen-česma na gradskom sttadionu u Pančevu sećaju na lik i delo ovog legendarnog fudbalera.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!