This Day in History: 1906-03-09

Na današnji dan, 9. marta 1906. u Krčedinu (Srem) je rođen Dušan Marković – Luks, nekadašnji ubijiti napadač novosadske Vojvodine, beogradskog BSK-a i francuskog Grenobla

Ostao je u sećanjima kao odličan centartor, snalažljiv i efikasan strelac, a ušlo je u anegdote da je posebno bio fatalan za golmana beogradske SK Jugoslavije Jovana – Jocu Spasića, kome je na svakoj utakmici bar jedanput zatresao mrežu! Posebno je bio opasan kad je šutirao iznenada, iz svake pozicije.

Za Vojvodinu je igrao od 1921. godine do 1935. godine. Zanimljivost je da je u tom periodu za Vojvodinu igrao čovek istog imena i prezimena. Za razliku od Luksa koji je bio napadač, ovaj je bio odbrambeni igrač koji je zbog svoje oštrine zaradio nadimak Sivonja.

Nakon Vojvodine, igrao je i u Beogradu za BSK, a jedno vreme i u Francuskoj (Grenobl).

Jedinu utakmicu za reprezentaciju odigrao je 9. oktobra 1932. protiv Čehoslovačke (1:2) u Pragu, na kojoj je u drugom poluvremenu zamenio slavnog Blagoja „Mošu“ Marjanovića.

Bio je kraće vreme trener u Maroku (1967-1968), a preminuo je neočekivano u 68. godini u Novom Sadu, neposredno nakon operacije prostate.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!