This Day in History: 1898-12-12

Na današnji dan, 12. decembra 1898. u Beogradu je rođen Jovan Ružić, izuzetna ličnost u istoriji našeg fudbala, odličan fudbaler i reprezentativac, veoma predan i zaslužan sportski radnik i predani propagator fudbala.

Pripadao je prvoj, pionirskoj generaciji fudbalera koji su udarili temelje najpopularnijem sportu u našoj zemlji. Počeo je da igra 1911. u beogradskom Srpskom maču, godinu dana kasnije prešao je u Slaviju, a 1913. bio je jedan od osnivača i prvih igrača Velike Srbije i tada je kao 15-godišnjak odigrao prvu zvaničnu utakmicu.

Pošto je prešao Albaniju sa srpskom vojskom, obreo se u Francuskoj gde je kao gimnazaijalac igrao u Sent Etijenu i Nici, a zatim kao student prava i u Parizu za ASF Paris (1917-1919). Bio je prvi naš fudbaler koji je u Francuskoj zaigrao kao prvotimac (1916), veoma popularan i omiljen među navijačima klubova u kojima je igrao, a zbog izuzetnog snažnog udarca štampa ga je nazvala „topovsko đule“ („Boulet de canon“).

U Beograd se vratio 1919. i postao član SK Jugoslavije-Beograd (1919-1924), za koju je odigrao 120 zvaničnih utakmica, igravši na svim mestima u timu – samo nije bio golman!

Bio je jedini fudbaler iz Beograda i Srbije (uz devetoricu Hrvata i Slovenca Tavčara) koji je 28. avgusta 1920. protiv Čehoslovačke (0:7) na olimpijskom turniru u Anversu, igrao na prvoj zvaničnoj međudržavnoj utakmice ondašnje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Igrao je i na sledećoj utakmici, četiri dana kasnije, takođe u Anversu, u okviru tzv. „utešnog turnira“ protiv Egipta (2:4), postigavši jedan gol. Odigrao je i pet utakmica za gradsku selekciju Beograda.

Veoma odan fudbalu i sportu, bio je i dobar atletičar i propagator hazene i rukometa, a istakao se i kao odličan fudbalski sudija (bio je među prvima koji su položili sudijski ispit) i od 1921. vodio oko 950 utakmica.

Preminuo je 25. septembra 1973. u Beogradu, a kao nezaboravni ´Čika Jova´, svima koji su ga poznavali ostao je u sećanjima kao „prvi tom“ istorije jugoslovenskog fudbala, posebno njegovog rodnog Beograda.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!