Partizane, srećan rođendan!

Na današnji dan pre 74. godine u Beogradu je osnovano Jugoslovensko sportsko društvo Partizan.

Društvo je osnovano pod nazivom Fiskulturno društvo Centralnog doma Jugoslovenske armije Partizan, a pet godina kasnije postaje otvoreno sportsko društvo, a sekcije izrastaju u klubove.

Jedan od najtrofejnijih sportskih kolektiva na svetu osnovan je 4. oktobra 1945. godine na tekovinama pobede antifašističkih snaga u Drugom svetskom ratu, a danas broji 26 klubova u isto toliko sportova.

Među prvim crno-belim sekcijama osnovane su fudbalska, atletska, košarkaška i teniska, a zatim i vaterpolo sekcija. Sportsko društvo je sada asocijacija 27 klubova u 24 sporta i predstavlja najtrofejnije sportsko društvo u Srbiji.

JSD Partizan spada u red najvećih sportskih društva u svetu, a po rezultatima, ostvarenjima i broju svojih vrhunskih sportista tokom proteklih 70 godina, verovatno je i jedno od najuspešnijih.

Crno-beli u svojim vitrinama imaju pehar prvaka Evrope u košarci, sedam pehara prvaka Evrope u vaterpolu, a fudbaleri su 1966. godine igrali protiv Reala finale Kupa šampiona.

Inače, pisanih tragova o počecima gotovo i da nema. Datum “rođenja” je 4. oktobar 1945. godine, a pripreme su trajale mesecima pre toga.

Svetozar Vukmanović – Tempo zalagao se da se pri Centralnom domu Jugoslovenske armije oformi fudbalski klub, a kasnije da se to širi i na ostale sportove, u kojima bi bili sportisti koji su u vojničkoj uniformi. Tako su istog dana kada i fudbalska sekcija, rođene one i za atletiku, šah, košarku i odbojku.

U leto 1945. godine u Beogradu je održavano svearmijsko prvenstvo, koje je okupilo i četiri stotine fudbalera. Među njima su bile i desetine poznatih igrača, pa i reprezentativaca pre početka Drugog svetskog rata, a koji su u to vreme bili u uniformi.

Već tada je načinjen spisak najboljih. Kada je doneta odluka o osnivanju fudbalskog kluba, oni su već bili pozvani u Beograd i zajedno su trenirali.

Igrači Partizana, dva dana po osnivanju, 6. oktobra, prvi put su istrčali na teren. Pobedili su reprezentaciju Zemuna sa 4:2 u sastavu: Čulik, Čolić, Beleslin, Čajkovski, Đurđević, Švaljek, Šereš (B. Mihajlović), Atanacković, Rupnik, Božović i Matekalo, koji je bio i prvi strelac (dao je dva gola. Šereš i Rupnik po jedan).

Trener je bio Franjo Glazer, a za fudbalsku sekciju kao tehnički direktor je bio zadužen Virgil Popesku.

Rođendan obeležava i FK Partizan uz poseban osvrt na čuvenu omladinsku školu crno-belih, ali i trenerski kadar.

Crno-beli iza sebe imaju 26 titula šampiona države, 13 pehara nacionalnog Kupa, kao i prvi meč elitnog takmičenja Evrope 1955. godine, protiv Sportinga. Takođe, Partizan je dao najviše reprezentativaca i ima najviše fudbalera koji su nastupili više od pedeset puta u državnom timu.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!