OFK naziva stadion po legendarnom reprezentativcu?

OFK Beograd pokreće inicijativu da stadion na Staroj Karaburmi ponese ime Blagoja Moše Marjanovića.

U godini u kojoj će proslaviti vek od osnivanja slavnog BSK (1. septembar 1911), čije je članove rukovodstva, fudbalere i klupske boje nasledio posle Drugog svetskog rata kad je „rođen“ pod imenom Metalac, OFK Beograd će pred gradskim vlastima pokrenuti inicijativu da stadion na Staroj Karaburmi ponese ime Blagoja Moše Marjanovića.

Moša Marjanović (1907-1984) bio je najbolji srpski fudbaler pre Drugog svetskog rata, prvi je odigrao 50. utakmicu za reprezentaciju – ukupno 57 – a i posle toliko vremena treći je strelac na večnoj listi reprezentativnih golgetera sa 36 golova (iza Stjepana Bobeka 38 i Sava Miloševića 37).

Bio je prvi profesionalni igrač u Srbiji, a platu je zarađivao po postignutom golu. Kao dobar strelac, dobijao je i 1.800 dinara mesečno, što je bio veliki novac u ono vreme (oko 32 dolara). U doba najveće slave imao je svoju modnu liniju i svoj parfem.

Kad su Hugu Majlsu, selektoru čuvenog „vondertima“ Austrije rekli da ima savršen tim, odgovorio je da nije tako, jer mu nedostaje još samo Moša Marjanović.

Posle Drugog svetskog rata koji je proveo u Nemačkoj u zarobljeništvu vratio se u domovinu i posle kratke fudbalske epizode posvetio se trenerskom zanatu. Na klupi je bio uspešan koliko i u kopačkama. Kao trener BSK, današnjeg OFK Beograda, osvajao je Kup Jugoslavije 1953. i 1955, po čemu je najtrofejniji trener u istoriji Romantičara.

Znanje je uz posebnu dozvolu ondašnje vlasti pokušao da unovči u Italiji, u Torinu i Kataniji, ali nije mogao bez Beograda i vratio se u domovinu posle samo tri godine.

Na zapadnoj tribini Omladinskog stadiona već duže od dve godine stoji mural Moše Marjanovića, čime su i klub i navijači pokazali da pamte lik i delo ovog legendarnog fudbalera i trenera. Romantičari sada žele u potpunosti da se vrate tradiciji i dok na klupskom nivou razmatraju mogućnost povratka imena BSK odlučili su da pred gradske vlasti izađu sa predlogom sa stadion na Staroj Karaburmi dobije ime Blagoja Moše Marjanovića.

Stadion plavo-belih izgrađen je 1957. i zvanično ime mu je bilo Stadion omladine Jugoslavije. Velike zemlje više nema, pa je i ime skraćeno na Omladinski stadion. Zdanje je u vlasništvu grada, a dato je na korišćenje OFK Beogradu. Romantičari ime ne mogu da promene bez odobrenja vlasnika, pa klub priprema pismo u kome će od gradskih vlasti tražiti podršku za preimenovanje stadiona.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!