Kolaković Božidar

Ime i prezime Božidar Kolaković
Rođen 08/12/1929 † 17/10/2010
Mesto u timu Odbrana
Utakmica za reprezentaciju 1
Golova za reprezentaciju
Debitovao 06/02/1951
Igrao u klubovima NK Lokomotiva (Zagreb),
FK Partizan (Beograd),
NK Proleter (Osijek),
FK Hajduk (Kula)

 

Rođen 8. decembra 1929. godine u Sisku, umro 17. oktobra 2010. u Ofenbahu na Majni, Nemačka.

Oštar odbranbeni igrač, izvanredne tehnike, odlično igrao glavom a dugim dodavanjima levom i desno nogom zapažen još u Lokomotivi iz Zagreba (1946-49). Na poziciji desnog beka pružao je najbolje partije, ali po potrebi menjao mesto sa starijim bratom Ivanom, pa je i na levoj strani bio isto tako uspešan.

Dolaskom u FK Partizan iz Beograda (1950-54), trener Ilješ Špic zahteva da igra halfa i ponovo u duelima sa Rajkom Mitićem biva veoma zapažen. Više puta nastupao za gradsku selekciju Zagreba i jednu utakmicu za “A”reprezentaciju Jugoslavije. Na poziciji desnog beka u Parizu 6. februara 1951.godine protiv Francucke odigrao umesto tada nezamenljivog Branka Stankovića.

U nekoliko navrata je bio izložen težim povredama kolena, posle kojih je uvek sledio duži period bez fudbala. Nakon rehabilitacije samo delimično svoje znanje iskazuje u Proleteru iz Osijeka (kasnije NK Osijek 1955-57), dok poslednje dve godine igračkog staža provodi u Hajduku iz Kule kao igrač-trener.

Sledeće trenerske destinacije su Bečej i dva puta po godinu dana u Novom Travniku. Poznavanje fudbalske veštine bolje i više od drugih, kao i principijelnost u radu jedini su razlozi kratke trenerske karijere, jer za njega je bilo neshvatljivo mešanje direktora i uprave kluba u stručni rad i sastavljanje ekipe. Razočaran dešavanjima u sportu i još ponečim 1970. godine odlazi u Zapadnu Nemačku i zapošljava se u svojoj struci – mašinski bravar gde 1985. godine odlazi u penziju.

 

Utakmice reprezentacije Jugoslavije u kojima je nastupao:

PU 06.02.1951  Francuska  Jugoslavija 2-1 (1-1)

 

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!