This Day in History: 1920-08-28

Premijera u belim košuljama: Jugoslavija – Čehoslovačka 0:7

Na današnji dan, 28. avgusta 1920. fudbalska reprezentacija Jugoslavije odigrala je svoj prvi zvanični susret. Dogodilo se to u Anversu (Antverpenu) 1920. godine na 7. letnjim Olimpijskim igrama.

Za učešće na Olimpijskim igrama 1920. i put u Belgiju, fudbaleri su doznali u poslednji čas. Reprezentativci su okupljeni na brzinu i otputovali su bez ijednog treninga. Do Anversa su išli dva dana, na drvenim klupama voza. Stigli su popodne, a organizator ih je obavestio da već sutradan u 10 časova igraju protiv Čehoslovačke, protiv koje nismo imali baš nikakvu šansu, a igrači su se između sebe upoznali tek na terenu.

Za sva vremena ostaće upisano da je naš državni tim prvu zvaničnu utakmicu odigrao u sastavu: Dragutin Vrđuka (Građanski), Vjekoslav Župančić (HAŠK), Jaroslav Šifer (Građanski), Stanko Tavčar (Ilirija), Slavin Cindrić (Konkordija), Rudolf Rupec (Građanski), Dragutin Vragović (Građanski), Artur Dubravčić (Konkordija), Emanuel Perška (Građanski), Ivan Granitz (Građanski) i Jovan Ružić (SK Jugoslavija). Devet igrača iz Zagreba i po jedan iz Ljubljane i Beograda…

Čehoslovaci su igrali punom snagom i nemilice punili mrežu našeg golmana Dragutina Vrđuke. Mi smo umesto u dresovima igrali u običnim belim košuljama sa prišivenom trobojkom na grudima. Naš veliki hendikep bio je i što smo od 13. minuta igrali bez povređenog Rudolfa Rupeca, a izmene u to vreme nisu bile dozvoljene.

Vanik i Janda su postigli po tri, Sedlaček jedan i Čehoslovačka je slavila pobedu od 7:0. Naš prvi rival je dogurao do finala, u kojem je napustio teren zbog pristrasnog suđenja u korist domaćina Belgijanaca, a Jugoslavija je doživela poraz i u drugoj utakmici na turniru, od Egipta – 2:4.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!