Osim: Srbi i Hrvati moraju misliti na fudbal, a ne na politiku

Verujem da su tenzije splasnule i da će u prvom planu biti fudbal i nastojanje da se prođe na Mondijal u Brazilu.

Žreb kvalifikacionih grupa za Svetsko prvenstvo 2012. doneo je – mini prvenstvo Balkana. U A grupi naći će se Srbija, Hrvatska i Makedonija, uz Škotsku, Vels i Belgiju.Posle 12 godina Srbi i Hrvati će se boriti jedni protiv drugih, za direktan odlazak u Brazil.

– Duel Srbija – Hrvatske biće svakako derbi u grupi. Nadam se da ne gledam navijački kad kažem da će ove dve reprezentacije odlučivati o prvom mestu i plasmanu na Mondijal – kaže za “Blic” Ivica Osim, legendarni selektor Jugoslavije na prelazu između osme i devete decenije prošlog veka.

Popularni Švabo, koji se posle moždanog udara i povlačenja iz trenerskog posla odmara u Sarajevu, sa pažnjom je analizirao šanse u grupi koja je ukrstila tri balkanske zemlje: Srbiju, Hrvatsku i Makedoniju.

– Pre 12 godina kad su igrali za plasman na Evro, Hrvati i Srbi su više mislili na politiku nego na fudbal. Verujem da je to vreme prošlo, a tenzije splasnule i da će u prvom planu biti fudbal i nastojanje da se prođe na Mondijal u Brazilu.

Obe selekcije oslanjaju se na igrače ponikle u samostalnim državama, ali među njima nema velike razlike – smatra iskusni stručnjak.

– I jedni i drugi su dosta profitirali od juniorskog tima Jugoslavije koji je 1987. bio prvak sveta. Vreme “Čileanaca” je prošlo i sada svako ima svoju školu. Ipak, koreni su ostali isti ili bar u mnogo čemu slični.

Vreme menja štošta, ali ne umanjuje kvalitet fudbalera sa Balkana.

– Mnogo srpskih i hrvatskih asova igra u najjačim evropskim ligama, i to sve govori. Balkan je još u modi, najbolji igrači su na visokoj ceni, a neki su ostvarili vrhunske transfere. Posle svega što se desilo, fudbal se i dalje igra i talenti niču.

Predstojeće odmeravanje snaga pokazaće čija je generacija trenutno jača.

– Svako ima svoje adute. Hrvati gledaju u Modrića, Srbija verovatno u Krasića i Vidića. Da ne nabrajam dalje, jer fudbal uvek gledam kao sistem, ne kao skup pojedinaca. Utakmice koje smo pominjali bile su veoma kvalitetne, a biće i sada. Obe selekcije imaju vrhunske pojedince i dokazane selektore sa velikom igračkom prošlošću. Mislim da dve predstojeće utakmice treba da posluže kao model budućeg ponašanja sportskih ekipa na Balkanu, primer za ugled, uz kvalitet i dramu što se podrazumeva.

Pre susreta na terenu, po Osimu, “orlovi” i “kockasti” biće podvrgnuti merenjima svake vrste.

– Upoređivaće se svaki segment jednih i drugih, sabiraće se koji igrač koliko košta, brojaće se utakmice, golovi i asistencije u evropskim ligama. Mediji će se utrkivati da daju što više dramatike i „mesa“ svojim čitaocima. Sve je dobro, samo da više ne brojimo “zrnca”…

Pogled na ostale rivale u grupi poziva na oprez.

– Škoti su uvek neugodni, Belgijanci se vraćaju posle slabijeg perioda i biće tvrd orah svakome. Makedonija odavno nije za potcenjivanje i mislim da će se boriti za mesto u baražu. Sposobni su da svakom otmu poneki bod. Verujem da baš oni mogu da odluče prvaka u trci Srba i Hrvata, jer iskustvo iz grupnih takmičenja pokazuje da direktni susreti obično ne presuđuju.

Procena izgleda velikih rivala ipak je nezahvalan zadatak.

– Igrački, negde ste na istom. Tu će uvek odlučivati nijanse. Verujem da će i jedni i drugi koristiti isti motiv za put do pobede: patriotizam, pozivanje na stari rivalitet i slično. Uprkos tome što mislim da je taj motiv prilično istrošen. Ko se više potroši u vanfudbalskim pričama i motivaciji, uradiće manje na terenu! Jer, fudbal je sport i u njemu pobeđuje onaj koji mu je posvećen iznad svega – zaključuje Osim.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
error: Sadržaj sajta je zaštićen od kopiranja!