Nada ne umire: Kako Srbija može na EURO 2016?

Pre oko sto godina, Živojin Mišić je rekao čuvenu rečenicu: „Ko sme – taj može“.

Posle poraza u Portugaliji (2:1), pitanje je samo da li naši fudbaleri žele da idu na Evropsko prvenstvo? Da li smeju da se usude da pomisle da je to moguće? Bilo je, i pre ovog poraza, a moguće je i sada. Moguće, ma koliko bilo teško.

Ta „studija izvodljivosti“ ima dve strane, poput medalje. Jedna je matematička, a druga… o njoj ćemo na kraju.

Matematički posmatrano, naši „orlovi“ bi morali da pobede u sve četiri preostale utakmice, a da neko od dva tima koja su trenutno drugi i treći, Danska i Albanija, ne osvoji u svoje četiri utakmice – više od pet bodova.

Podstetimo, iz svake grupe na prvenstvo Evrope ići će po dve najbolje selekcije, ide tamo i najbolja trećeplasirana, dok će preostalih osam trećeplasiranih ekipa igrati u baražu. A u našoj, I grupi, situacija je trenutno sledeća:

Portugal Portugal 4 3 0 1   4 : 2 +2 9
Albania Albanija 4 2 1 1   4 : 5 -1 7
Denmark Danska 4 2 1 1   6 : 4 +2 7
Srbija (-3) 4 1 1 2   6 : 6 0 1
Armenia Jermenija 4 0 1 3   3 : 6 – 3 1
France Francuska *   :

(UEFA je Srbiji oduzela tri boda zbog nereda na prekinutoj utakmici sa Albanijom, koju je Srbija dobila službenim rezultatom 3:0, pa je sada tu gde jeste)

Evo i ko s kim igra do kraja u našoj kvalifikacionoj grupi za odlazak na Evropsko prvenstvo 2016:

13. juna
Jermenija – Portugalija
Danska – Srbija
4. septembra
Danska – Albanija
Srbija – Jermenija
7. septembra
Jermenija – Danska
Albanija – Portugalija
8. oktobra
Albanija – Srbija
Portugalija – Danska
11. oktobra
Jermenija – Albanija
Srbija – Portugalija

Dakle, pošto je neophodno biti bar treći, da bi se domogli baraža, naši reprezentativci treba da nadoknade šest bodova zaostatka za Danskom ili Albanijom. I jednima i drugima – gostujemo. A moramo da ih pobedimo.

Deluje nezamislivo da ih mi sve redom pobedimo, a da baš oni koji treba da negde kiksnu, to urade dovoljan broj puta.

Ali, nije važno da li će naši fudbaleri otići na EURO 2016, već – da li će doći sebi.

Jer, u njima ima potencijala da se prošetaju i do završnice prvenstva Evrope, ima i znanja i fudbalskog mangupluka koji ume da oduševi navijače. Samo, neko mora da ih trgne. Da ih povede. Da ih podseti – koliko mogu, a koliko čitav njihov narod to jedva čeka. Neko mora da ih trgne iz letargije, da ih oslobodi nezainteresovanosti, a neretko i straha koji kao da se uvuče kada navuku dres sa grbom na kome su četiri ocila.

A ona Mišićeva izreka, u svojoj celini, zapravo glasi ovako:

„Ko sme, taj može! Ko ne zna za strah, taj ide napred!“

Pa, krenite napred. Hrabro, a ne mlitavo. Pogleda punog želje, a ne pogleda odsutnog. Ne čekajte, već jurišajte. Ne slušajte glasove kritičara, samo – zavirite u svoje srce. Tu i nastaje i nestaje onaj odgovor „teško“ na pitanje „Kako ćete vi na EURO2016?“. Jer, možda su svi drugi stvarno bolji od vas. Ali, narod ovde ne zanimaju drugi, već – da li je i u vašim srcima ostalo junaštva?

Zavirite i vi tamo.

Niko od vas ništa drugo i ne očekuje.